- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Placki z ricottą i bananami

Ricotta to miękki niedojrzewający ser wyrabiany z mieszaniny tłuszczu i białka. Może opis nie brzmi zachęcająco, szczególnie jeśli zapamiętaliśmy tylko tłuszcz, ale nie będziemy sobie brać tego do głowy ;-) Ser ricotta idealnie nadaje się do robienia placków, zarówno samych [1] jak i z owocami, zachęcam więc Was do wypróbowania mojego przepisu na placki z ricottą i bananami.

Składniki

Wykonanie

W misce mieszamy ricottę, jajka i olej, następnie dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko i miksujemy jeszcze przez chwilę. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładamy porcję ciasta, smażymy chwilę, po czym wciskamy cienkie plasterki banana. Po usmażeniu przekładamy na drugą stronę (warto sprawdzić czy placek jest dobrze usmażony). Na sam koniec, gotowe placki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;-)