wtorek, 15.04.2014 r.
Zakwas na żurek

Święta tuż tuż, ale jak się pośpieszycie to zdążycie zrobić zakwas na żurek wielkanocny i nikt Wam nie zarzuci, że żurek został zrobiony z proszku ;-) Mój „dojrzewał” 6 dni i dziś zrobiłam z niego użytek, żurek wyszedł znakomity, gęsty i smaczny, dokładnie taki jak lubię.

Zakwas na żurek

Składniki

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki mąki żytniej TYP 2000
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Zakwas na żurek

Wykonanie

Do słoika wsypujemy mąkę, obrane ząbki czosnku, ziele i liście. Całość zalewamy ciepłą wodą, mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 dni, raz dziennie odkrywamy i mieszamy.

Wydrukuj
Kategoria: Inne, Przepisy, Zupy
Tagi: , , , , ,