czwartek, 17.04.2014 r.
Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami, mascarpone i zielonym groszkiem

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami, mascarpone i zielonym groszkiem to moja propozycja na wykorzystanie serka mascarpone w innej formie niż deserowa. Zazwyczaj właśnie w tej formie mamy z nim do czynienia, przez co zapominamy, że mascarpone jest świetną bazą do wszelkich sosów, również tych zapiekanych. Kurczak wyszedł niesamowicie delikatny i soczysty, moja córka nie mogła się nim najeść :) Na pewno będę wracać do tego przepisu jeszcze nie jeden raz… ;-)

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami, mascarpone i zielonym groszkiem

Składniki

  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka groszku konserwowego
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 cebula
  • 500 g piersi z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz, cukier
  • olej

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami, mascarpone i zielonym groszkiem

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami, mascarpone i zielonym groszkiem

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami, mascarpone i zielonym groszkiem

Wykonanie

Pierś z kurczaka kroimy tak jak na kotlety. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obsmażamy chwilę na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną oleju. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory, odsączony groszek, serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy ok 30 minut. Najlepiej smakuje z makaronem.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Dla dzieci, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , , ,