- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Udka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Dziś będą udka kurczaka w miodzie i musztardzie w nowej odsłonie. Jakiś czas temu umieszczałam podobny przepis [1], ale jak to z przepisami bywa, z biegiem czasu i nabieraniem doświadczenia, zmieniają się ;-) Przede wszystkim dodałam więcej przypraw do samego kurczaka, aby był bardziej aromatyczny, oraz zamieniłam pietruszkę i pora na zielony groszek, przez co cały kurczak nabrał nowego smaku.

Składniki

Wykonanie

W misce przygotowujemy marynatę: mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i oliwą. Udka myjemy, osuszamy a następnie wkładamy do marynaty na ok. 3 godziny. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w 0,5cm talarki. Gotujemy 5 minut po czym wyjmujemy i w tej samej wodzie gotujemy chwilę groszek. Żaroodporną formę smarujemy masłem i wykładamy marchewkę. Na marchew układamy udka i zalewamy pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy ok. 1 godziny, wyjmujemy, posypujemy groszkiem i pieczemy jeszcze 20 minut.