Ciasto murzynek chyba każdy z nas zna, puszyste, czekoladowe, idealne do kubka mleka lub kawy. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie wymyślnego ciasta, a dopada Cię ochota na coś słodkiego, to murzynek jest właśnie dla Ciebie. Zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki do jego zrobienia każdy ma w domu, więc do dzieła!
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 125 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 60 ml mocnej kawy (2 łyżeczki na 60ml wody)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g czekolady (u mnie 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej)
- 15 g kakao
- szczypta soli
- 150 g masła
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
Ciasto
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło po czym odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól. Masę czekoladową przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy dodając stopniowo jajka a następnie kawę. Na koniec wsypujemy stopniowo mąkę z dodatkami ciągle miksując. Ciasto wylewamy do małej tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Polewa
Wszystkie składniki polewy mieszamy w garnuszku i rozpuszczamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na przestudzone ciasto.