- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Murzynek

Ciasto murzynek chyba każdy z nas zna, puszyste, czekoladowe, idealne do kubka mleka lub kawy. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie wymyślnego ciasta, a dopada Cię ochota na coś słodkiego, to murzynek jest właśnie dla Ciebie. Zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki do jego zrobienia każdy ma w domu, więc do dzieła!

Składniki

Ciasto

Polewa

Wykonanie

Ciasto

W garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło po czym odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól. Masę czekoladową przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy dodając stopniowo jajka a następnie kawę. Na koniec wsypujemy stopniowo mąkę z dodatkami ciągle miksując. Ciasto wylewamy do małej tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Polewa

Wszystkie składniki polewy mieszamy w garnuszku i rozpuszczamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na przestudzone ciasto.