- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Tagliatelle z indykiem, pomidorami i mascarpone

Tagliatelle to makaron w kształcie długich, płaskich wstążek, idealnie nadający się do wszelkich sosów, dlatego wykorzystałam go w tym przepisie. Sos do dania stworzyłam na bazie serka mascarpone oraz pomidorów z puszki, zabawne jest to, że jeszcze 2 lata temu nie myślałam o serku mascarpone jako bazie do sosów które będę podawać z mięsem, ale mascarpone jest tak uniwersalny, że można stosować go zarówno do słodkich [1] jak i wytrawnych [2] potraw. Nie sugerujcie się dosłownie tytułem jeśli chodzi o wybór mięsa, zarówno indyk jak i kurczak sprawdzą się tu idealnie.

Składniki

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego w kostkę indyka. Zdejmuje z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz przyprawy. Chwilę smażymy, wrzucamy indyka i dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.