środa, 21.05.2014 r.
Roladki wieprzowe z wędzonym serem i szynką szwarcwaldzką

Roladki wieprzowe z wędzonym serem i szynką szwarcwaldzką ostatnio robiłam na święta wielkanocne ;P tak więc, już minęło trochę czasu, ale muszę się pochwalić, że zrobiły furorę ;-) Ser wędzony nadaje niezwykły charakter tej potrawie, ale jeśli ktoś nie przepada za wędzonym serem, to sugeruję zastąpić go swoim ulubionym żółtym serem ponieważ szczególnie podawany na ciepło potrafi zdominować potrawę, dla mnie to oczywiście zaleta, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi go lubić ;-) Roladki są bardzo smaczne, łatwe i szybkie w przyrządzeniu, tak jak wszystkie pozostałe przepisy na moim blogu, prawda? ;-)

Roladki wieprzowe z wędzonym serem i szynką szwarcwaldzką

Składniki

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
  • 6 plastrów sera wędzonego
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • musztarda
  • bułka tarta + mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Roladki wieprzowe z wędzonym serem i szynką szwarcwaldzką

Wykonanie

Schab myjemy, osuszamy po czym go cienko rozbijamy. Każdy plaster oprószamy lekko solą, pieprzem i cieniutko smarujemy musztardą. Następnie na każdym plasterku układamy szynkę i ser, po czym zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , ,