czwartek, 22.05.2014 r.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem to bardzo smaczna alternatywa dla sałatki z tuńczykiem i groszkiem konserwowym na którą przepis umieszczałam już jakiś czas temu. Jeśli lubicie sałatki nie tylko składające się z warzyw, to gorąco zachęcam do jej zrobienia. Przed Wami spora dawka białka pod postacią tuńczyka i jajek. Smaczności!

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 200 g żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • pieprz, chilli

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Wykonanie

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzątku i zagotowujemy, po czym odcedzamy i studzimy. Żółty ser tarkujemy na dużych oczkach. Z majonezu, musztardy, pieprzu i chilli przygotowujemy sos. Białka oddzielamy od żółtek. W przezroczystej misce układamy warstwy:

  • połowa żółtego sera
  • białko starte na dużych oczkach
  • połowa sosu
  • cebula
  • odcedzony z zalewy tuńczyk
  • pozostały sos
  • odcedzona z zalewy kukurydza
  • pozostały żółty ser
  • pokruszone żółtko

Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do przegryzienia.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Ryby, Sałatki, Witaminki
Tagi: , , , , , , , ,