Warstwowa sałatka z tuńczykiem to bardzo smaczna alternatywa dla sałatki z tuńczykiem i groszkiem konserwowym na którą przepis umieszczałam już jakiś czas temu. Jeśli lubicie sałatki nie tylko składające się z warzyw, to gorąco zachęcam do jej zrobienia. Przed Wami spora dawka białka pod postacią tuńczyka i jajek. Smaczności!
Składniki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka tuńczyka w kawałkach
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 200 g żółtego sera
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- pieprz, chilli
Wykonanie
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzątku i zagotowujemy, po czym odcedzamy i studzimy. Żółty ser tarkujemy na dużych oczkach. Z majonezu, musztardy, pieprzu i chilli przygotowujemy sos. Białka oddzielamy od żółtek. W przezroczystej misce układamy warstwy:
- połowa żółtego sera
- białko starte na dużych oczkach
- połowa sosu
- cebula
- odcedzony z zalewy tuńczyk
- pozostały sos
- odcedzona z zalewy kukurydza
- pozostały żółty ser
- pokruszone żółtko
Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do przegryzienia.