Jeśli nie możecie się przekonać do szparagów, albo chcecie ich spróbować, ale nie macie wystarczająco dużo odwagi żeby zabrać się za nie, mam dla Was na zachętę proste w wykonaniu jedzonko ;-) Wytrawna tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Na wyrobienie ciasta i przygotowanie składników potrzebujecie tylko kilka minut, najwięcej czasu Wam zajmie chłodzenie ciasta i później jego pieczenie. Tak więc do roboty.
Składniki
Ciasto
- 1 żółtko
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 65 g zimnego masła
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie
- 9 zielonych szparagów
- 9 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- pieprz, gałka muszkatołowa
- masło do formy
Wykonanie
Składniki ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki i gotujemy około 4 minut, w wodzie ze szczyptą soli i pieprzu (główki szparagów nie powinny być w wodzie). Formę do tarty (średnica 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 12-14 minut (aż się lekko zarumieni). W tym czasie przygotowujemy masę jajeczno-śmietanową. W misce łączymy śmietanę, jajka, starkowany ser i przyprawiamy pieprzem i gałką (nie dodajemy soli z uwagi na szynkę która jest słona). Na podpieczony spód wykładamy masę jajeczno-śmietanową, układamy na niej szparagi owinięte w szynkę. Pieczemy w 180 °C około 30 minut aż masa się zetnie i lekko zarumieni.