poniedziałek, 02.06.2014 r.
Risotto z boczkiem i szpinakiem

Risotto z boczkiem i szpinakiem to pierwszy przepis na risotto który umieszczam na blogu. Jest to potrawa której głównym składnikiem jest ryż podsmażany na maśle wraz z dodatkami, w mojej wersji jest to ryż z boczkiem i szpinakiem. Całość komponuje się idealnie, jest bardzo delikatne i smaczne a przy tym jednocześnie syte. Gorąco zachęcam do wypróbowania i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało ;-)

Risotto z boczkiem i szpinakiem

Składniki

  • 200 g ryżu do risotto
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g surowego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania

Risotto z boczkiem i szpinakiem

Wykonanie

Szpinak myjemy i oszuszamy, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy cebulę. Po chwili dodajemy szpinak i czosnek. Dusimy całość kilka minut po czym doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na bok. Boczek kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż tłuszczyk się wytopi i także odstawiamy na bok. Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki masła, wsypujemy ryż i mieszając smażymy 30 sekund aż stanie się szklisty. Następnie stopniowo chochelka po chochelce ciągle mieszając wlewamy bulion (do momentu aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż). Potrwa to około 15 minut. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Do ryżu dodajemy wcześniej przygotowany szpinak i boczek, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło posypane odrobiną parmezanu.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , ,