Wiecie, że tiramisu z włoskiego oznacza ocknij się, przebudź się? ja zdecydowanie zgadzam się z tą nazwą, ponieważ główne składniki bez których nie da się zrobić tiramisu to biszkopt, bardzo mocna kawa espresso oraz amaretto. Niestety nie każdy w domowych warunkach jest w stanie zrobić prawdziwe espresso, dlatego my wykorzystamy kawę rozpuszczalną ;-) Może nie będzie to ten sam efekt, ale smak deseru zostanie jak najbardziej zachowany ;-)
Składniki (3 porcje)
- 250 g mascarpone
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 18 biszkoptów podłużnych (po 6 na pucharek)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 5 łyżek amaretto
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kakao do posypania
- szczypta soli
Składniki
Kawę zalewamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, po czym dodajemy mascarpone. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą z mascarpone. Do przestudzonej kawy dodajemy amaretto, zanurzamy w niej biszkopty (nie za długo) i układamy w pucharkach jedną warstwę (3 szt), przykrywamy warstwą kremu z mascarpone i lekko oprószamy kakao. Powtarzamy układanie: nasączone biszkopty, krem. Schładzamy w lodówce, podajemy posypane kakao.