Dziś będzie coś dla miłośników kawy, szczególnie tych którzy lubią przy okazji coś pochrupać ;-) Paluszki kawowe, to ciasteczka które mogą Was postawić na nogi, ich główny składnik to kawa rozpuszczalna oraz kawa w ziarenkach ;-) Jedliście już kiedyś pokruszone ziarenka kawy? Jeśli nie to będziecie mieli właśnie okazję ;-)
Składniki
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 10 g kawy ziarnistej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Wykonanie
Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką gorącej wody a kawę w ziarnach miażdżymy wałkiem do ciasta. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione ziarna kawy, kawę rozpuszczalną, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko, mleko oraz masło. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy cienkie wałki, które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 2 godziny. Tak schłodzone wałki kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachowywać spore odstępy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 °C. Studzimy na kratce.
Źródło: Książka Dr. Oetker „Świąteczne ciasteczka”