Sezon w pełni, wszędzie już można kupić moje ulubione truskawki! Chyba zgodzicie się ze mną, że trzeba wykorzystać ten okres jak najlepiej i nie macie nic przeciwko, że dziś pokażę Wam przepis na ciasto jogurtowe z budyniem i truskawkami :-) Tego ciasta nie będę jakoś specjalnie reklamować ani zachwalać… :-) myślę, że poniższe zdjęcia powinny Was przekonać ;-)
Składniki
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka oleju
- truskawki
Wykonanie
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. W dużej wysokiej misce ubijamy jajka, cukier, cukier waniliowy, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy jogurt i olej. Miksujemy przez chwilę. Do powstałej masy stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając całość drewnianą łyżką. Dużą blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto, łyżką wykładamy budyń i układamy połówki truskawek. Pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 1 godzinę.