- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Karkówka z porem i ananasem

Karkówka to mięso które bardzo lubię i często gości w mojej kuchni pod różną postacią. Pokazywałam już przepisy na karkówkę pod pierzynką [1] czy zapiekaną w sosie śmietanowo-borowikowym [2], ale takiej w wersji lekko słodkiej jeszcze nie było ;-) Mam nadzieję, że jesteście otwarci na różne smaki i pieczone mięso z ananasem nie odstrasza Was ;-) Zapraszam do spróbowania :)

Składniki

Wykonanie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry. Przyprawiamy dokładnie solą, pieprzem i papryką, po czym odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie panierujemy w mące i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Por oczyszczony kroimy w grubsze plastry, czosnek w cienkie plasterki a ananasa w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz z patelni na której smażyliśmy karkówkę. Układamy połowę karkówki, posypujemy połową pora z czosnkiem i połową ananasa. Czynność powtarzamy, mięso, por z czosnkiem, ananas. Sok z ananasów łączymy z wodą i zalewamy karkówkę. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 °C.