Koniec urlopu! Wracam do pisania i gotowania ;-) Dziś pokażę Wam przepis na moje kotlety z brokułem i sosem czosnkowym. Pora roku sprzyja wszelkim daniom warzywnym, będąc na targu po prostu nie mogę się oprzeć świeżutkim, zielonym brokułom ;-) Pamiętajcie, że brokuły to samo zdrowie i zdecydowanie nie należy ich unikać ;-)
Składniki
- 1 duży brokuł
- 2 jajka
- 100 g sera feta
- 100 g bułki tartej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 200 g kwaśnej śmietany 18% (ja użyłam jogurtu naturalnego)
- 1-2 łyżeczki majonezu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy i po ostudzeniu siekamy. Do miski z brokułem dodajemy rozdrobniony ser feta, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy i formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Teraz pora na sos, kwaśną śmietanę i majonez mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy odrobiną soli. Kotlety podajemy z sosem.