poniedziałek, 14.07.2014 r.
Kotlety z brokuła z sosem czosnkowym

Koniec urlopu! Wracam do pisania i gotowania ;-) Dziś pokażę Wam przepis na moje kotlety z brokułem i sosem czosnkowym. Pora roku sprzyja wszelkim daniom warzywnym, będąc na targu po prostu nie mogę się oprzeć świeżutkim, zielonym brokułom ;-) Pamiętajcie, że brokuły to samo zdrowie i zdecydowanie nie należy ich unikać ;-)

Kotlety z brokuła z sosem czosnkowym

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 2 jajka
  • 100 g sera feta
  • 100 g bułki tartej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% (ja użyłam jogurtu naturalnego)
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Kotlety z brokuła z sosem czosnkowym

Wykonanie

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy i po ostudzeniu siekamy. Do miski z brokułem dodajemy rozdrobniony ser feta, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy i formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Teraz pora na sos, kwaśną śmietanę i majonez mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy odrobiną soli. Kotlety podajemy z sosem.

Wydrukuj
Kategoria: Dla dzieci, Placki, Przepisy
Tagi: , , , , , , ,