środa, 16.07.2014 r.
Pierś z kurczaka zapiekana w porach

Jeśli znudziły się Wam klasyczne potrawy z piersi kurczaka to mam alternatywę w postaci piersi na porach przykrytej cienką warstwą majonezu. Danie szybkie, praktycznie robi się samo a efekt naprawdę zaskakujący. Danie wychodzi bardzo delikatne i soczyste. Jeśli nie boicie się kalorii to całość można jeszcze posypać żółtym serem.

Pierś z kurczaka zapiekana w porach

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 duży por
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • majonez (u mnie 2-3 łyżki)
  • masło do formy

Pierś z kurczaka zapiekana w porach

Pierś z kurczaka zapiekana w porach

Pierś z kurczaka zapiekana w porach

Wykonanie

Piersi myjemy, osuszamy i kroimy tak jak na kotlety (nie rozbijamy). Posypujemy przyprawą do kurczaka. Pora oczyszczamy i kroimy na grubsze plastry. Naczynie żaroodporne (lub ceramiczne) smarujemy odrobiną masła, wykładamy por na którym układamy kurczaka. Wierzch smarujemy majonezem (ilość wg uznania, u mnie były 2-3 łyżki). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Dla dzieci, Przepisy
Tagi: , , , ,