Jeśli znudziły się Wam klasyczne potrawy z piersi kurczaka to mam alternatywę w postaci piersi na porach przykrytej cienką warstwą majonezu. Danie szybkie, praktycznie robi się samo a efekt naprawdę zaskakujący. Danie wychodzi bardzo delikatne i soczyste. Jeśli nie boicie się kalorii to całość można jeszcze posypać żółtym serem.
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 1 duży por
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- majonez (u mnie 2-3 łyżki)
- masło do formy
Wykonanie
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy tak jak na kotlety (nie rozbijamy). Posypujemy przyprawą do kurczaka. Pora oczyszczamy i kroimy na grubsze plastry. Naczynie żaroodporne (lub ceramiczne) smarujemy odrobiną masła, wykładamy por na którym układamy kurczaka. Wierzch smarujemy majonezem (ilość wg uznania, u mnie były 2-3 łyżki). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C, aż wierzch się ładnie zarumieni.