- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Pierś z kurczaka zapiekana w porach

Jeśli znudziły się Wam klasyczne potrawy z piersi kurczaka to mam alternatywę w postaci piersi na porach przykrytej cienką warstwą majonezu. Danie szybkie, praktycznie robi się samo a efekt naprawdę zaskakujący. Danie wychodzi bardzo delikatne i soczyste. Jeśli nie boicie się kalorii to całość można jeszcze posypać żółtym serem.

Składniki

Wykonanie

Piersi myjemy, osuszamy i kroimy tak jak na kotlety (nie rozbijamy). Posypujemy przyprawą do kurczaka. Pora oczyszczamy i kroimy na grubsze plastry. Naczynie żaroodporne (lub ceramiczne) smarujemy odrobiną masła, wykładamy por na którym układamy kurczaka. Wierzch smarujemy majonezem (ilość wg uznania, u mnie były 2-3 łyżki). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C, aż wierzch się ładnie zarumieni.