piątek, 18.07.2014 r.
Surówka z młodej kapusty i kiszonego ogórka

Surówka z młodej kapusty i kiszonego ogórka to jedna z ostatnich surówek jakie robiłam. Bardzo fajnie komponuje się z karkówką zapiekaną w cebuli (przepis już czeka w kolejce do publikacji). Surówka pasuje do każdego rodzaju mięsa, tak więc może dopełnić Wasze obiadowe danie.

Surówka z młodej kapusty i kiszonego ogórka

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek oliwy

Surówka z młodej kapusty i kiszonego ogórka

Surówka z młodej kapusty i kiszonego ogórka

Wykon

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i cienko szatkujemy. Następnie solimy, wygniatamy w rękach i odstawiamy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, cebulę i pomidora (którego wcześniej sparzamy i zdejmujemy skórkę), całość mieszamy. Z soku z cytryny, musztardy i oliwy przygotowujemy sos, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Polewamy surówkę, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Surówki, Witaminki
Tagi: , , , , , , , , ,