Przepisów na karkówkę można znaleźć setki… każdy ma jakieś swoje ulubione. Jest to mięso które świetnie smakuje smażone, grillowane, pieczone lub duszone. Ja dziś pokażę Wam przepis na karkówkę pieczoną w rękawie, dzięki czemu mięso wychodzi bardzo delikatne i podczas pieczenia nabiera aromatu z przypraw i cebulki. Myślę, że będzie Wam smakować ;-)
Składniki
- 500 g karkówki
- 4 duże cebule
- 10 łyżek keczupu
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Wykonanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (jeśli macie więcej czasu, to możecie ją wstawić nawet 1 dzień przed pieczeniem). Do miski z karkówką wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy keczup i wodę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do rękawa do pieczenia. Nakłuwamy go w kilku miejscach i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 °C. Pieczemy ok. 1,5 godziny.