poniedziałek, 28.07.2014 r.
Karkówka w cebuli

Przepisów na karkówkę można znaleźć setki… każdy ma jakieś swoje ulubione. Jest to mięso które świetnie smakuje smażone, grillowane, pieczone lub duszone. Ja dziś pokażę Wam przepis na karkówkę pieczoną w rękawie, dzięki czemu mięso wychodzi bardzo delikatne i podczas pieczenia nabiera aromatu z przypraw i cebulki. Myślę, że będzie Wam smakować ;-)

Karkówka w cebuli

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 4 duże cebule
  • 10 łyżek keczupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Karkówka w cebuli

Wykonanie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (jeśli macie więcej czasu, to możecie ją wstawić nawet 1 dzień przed pieczeniem). Do miski z karkówką wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy keczup i wodę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do rękawa do pieczenia. Nakłuwamy go w kilku miejscach i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 °C. Pieczemy ok. 1,5 godziny.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , ,