Nie wiem czy często robicie surówki, czy raczej preferujecie coś ze słoika, ale gorąco zachęcam Was do poświęcenia kilku dodatkowych minut w kuchni i przygotowania świeżej, pełnej witaminek, soczystej suróweczki z pora i kalarepki. Do tej pory najczęściej pora łączyłam z jabłkiem i marchewką lub z kukurydzą, ale odkąd dostałam przepis od znajomej na tą surówkę, ta wersja częściej gości na moim stole.
Składniki
- 1 duży por (biała i jasnozielona część)
- 1 kalarepa
- 1 jabłko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Por kroimy w półplasterki, a kalarepę i jabłko ścieramy na dużych oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy sos, który łączymy z warzywami. Doprawiamy do smaku.