Cebulowa tarta z boczkiem i majerankiem jest moją kolejną wytrawną tartą którą przyrządzam. Przy okazji wspomnę o tartach ze szparagami i szynką, z wędzonką, z łososiem i szpinakiem oraz a’la caprese. Nie będę ukrywać, że bardzo lubię tarty z kilku powodów, między innymi dlatego, że ciasto robi się bardzo szybko i łatwo ;-) W przypadku tej tarty chciałam trochę poeksperymentować i spróbowałam dodatkowo użyć mąki krupczatki żeby ciasto było jeszcze bardziej kruche – wyszło idealne ;-)
Składniki
Ciasto
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
Farsz
- 3-4 cebule
- 200 g wędzonego boczku (lub innej ulubionej wędliny)
- sól, pieprz, majeranek
Sos
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 3 łyżki żółtego sera startego na dużych oczkach
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Składniki ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.
Formę do tarty (średnica 28cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy na lekko złoty kolor przez ok. 15 minut.
Na podpieczony spód wykładamy farsz cebulowy. Składniki sosu łączymy ze sobą i zalewamy tartę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż sos się zetnie).