wtorek, 05.08.2014 r.
Cebulowa tarta z boczkiem i majerankiem

Cebulowa tarta z boczkiem i majerankiem jest moją kolejną wytrawną tartą którą przyrządzam. Przy okazji wspomnę o tartach ze szparagami i szynką, z wędzonką, z łososiem i szpinakiem oraz a’la caprese. Nie będę ukrywać, że bardzo lubię tarty z kilku powodów, między innymi dlatego, że ciasto robi się bardzo szybko i łatwo ;-) W przypadku tej tarty chciałam trochę poeksperymentować i spróbowałam dodatkowo użyć mąki krupczatki żeby ciasto było jeszcze bardziej kruche – wyszło idealne ;-)

Cebulowa tarta z boczkiem i majerankiem

Składniki

Ciasto

  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Farsz

  • 3-4 cebule
  • 200 g wędzonego boczku (lub innej ulubionej wędliny)
  • sól, pieprz, majeranek

Sos

  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3 łyżki żółtego sera startego na dużych oczkach
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulowa tarta z boczkiem i majerankiem

Wykonanie

Składniki ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.

Formę do tarty (średnica 28cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy na lekko złoty kolor przez ok. 15 minut.

Na podpieczony spód wykładamy farsz cebulowy. Składniki sosu łączymy ze sobą i zalewamy tartę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż sos się zetnie).

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy, Tarty
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,