Pierwszy raz ciasteczka w piegi jadłam u przyjaciółki na urodzinach jej córeczki, już po kilku gryzach wiedziałam, że muszę mieć ten przepis ;-) okazało się, że przepis pochodzi z książki Anny Starmach – „Pyszne 25” i zgodnie z tytułem książki, można je zrobić w 25 minut oraz w pełni się zgadzam, że są pyszne ;-)
Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g kolorowych cukierków czekoladowych typu lentylki (ja użyłam Reese’s Pieces)
Wykonanie
Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko a następnie stopniowo mąkę z sodą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do 5 minut do zamrażarki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blasze. W każde ciasteczko wciskamy kolorowe cukierki, jeśli nie posiadacie takich to możecie użyć M&Ms, orzechów, groszków czekoladowych lub zrobić zupełnie bez niczego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut. Ciasteczka po upieczeniu będą miękkie, ale po chwili stwardnieją, dlatego dobrze jest je studzić na kratce z piekarnika.