czwartek, 07.08.2014 r.
Ciasteczka w piegi

Pierwszy raz ciasteczka w piegi jadłam u przyjaciółki na urodzinach jej córeczki, już po kilku gryzach wiedziałam, że muszę mieć ten przepis ;-) okazało się, że przepis pochodzi z książki Anny Starmach – „Pyszne 25” i zgodnie z tytułem książki, można je zrobić w 25 minut oraz w pełni się zgadzam, że są pyszne ;-)

Ciasteczka w piegi

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g kolorowych cukierków czekoladowych typu lentylki (ja użyłam Reese’s Pieces)

Ciasteczka w piegi

Ciasteczka w piegi

Wykonanie

Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko a następnie stopniowo mąkę z sodą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do 5 minut do zamrażarki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blasze. W każde ciasteczko wciskamy kolorowe cukierki, jeśli nie posiadacie takich to możecie użyć M&Ms, orzechów, groszków czekoladowych lub zrobić zupełnie bez niczego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut. Ciasteczka po upieczeniu będą miękkie, ale po chwili stwardnieją, dlatego dobrze jest je studzić na kratce z piekarnika.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasteczka, Dla dzieci, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , ,