Nie wiem czy też tak macie, ale dobry sernik do popołudniowej kawy potrafi u mnie podnieść poziom endorfin ;-) a już na pewno takim jest sernik który chcę Wam pokazać. To co go wyróżnia na tle innych to jego delikatność, jest bardzo puszysty i lekki. Od wyjęcia pierwszego składnika do pachnącego sernika na stole minęły zaledwie 2 godziny ;-) Jest bardzo prosty w przygotowaniu, głównie dlatego, że odpada nam mielenie twarogu ;-) tak więc jeśli boicie się robienia serników, lub nie macie maszynki do mielenia to zdecydowanie ten przepis jest dla Was.
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 40 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa
- 800 g jogurtu greckiego
- 2 budynie waniliowe w proszku (bez cukru)
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Składniki ciasta wrzucamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypując mąką). Blachę o wymiarach 25×35 smarujemy odrobiną masła i posypujemy kaszą manną. Wykładamy ciastem i podpiekamy 15 minut w temperaturze 180 °C. W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do żółtek dodajemy jogurt i ubijamy na delikatny puch, następnie stopniowo wsypujemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. Do tak przygotowanej masy należy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę jogurtową wylewamy (będzie rzadka) na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 60 minut.
źródło: sernik z jogurtów greckich