- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Puszyste placki z jabłkami

Jeśli nie znaleźliście jeszcze idealnego przepisu na placki z jabłkami, to „skromnie” mówiąc, myślę, że macie go właśnie przed sobą ;-) Puszyste placki z jabłkami to mój sposób na słodki obiad lub kolację, w sumie słodkie, ale jakoś wyrzutów sumienia nie ma ;-) a tak naprawdę to bardzo smakują mojej córce, która jest miłośniczką wszystkich placków ;P Jeśli lubicie jabłka i placuszki to myślę, że przepis Wam się spodoba, jeśli jednak preferujecie bardziej „drożdżowe smaki” to zachęcam do spróbowania drożdżowych racuchów z jabłkami [1].

Składniki

Wykonanie

Oddzielamy żółtka od białek a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy jabłka starkowane na dużych oczkach lub pokrojone na cieniutkie plasterki. Na koniec delikatnie należy wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem.