środa, 27.08.2014 r.
Zapiekanka ze szpinakiem i ricottą

Nie wiem czy zapiekanka ze szpinakiem i ricottą trafia w Wasze gusta, ale mam nadzieję, że tym przepisem uda mi się przekonać kogoś żeby otworzył się na nowe smaki ;-) Ricotty do tej pory głównie używałam jako jeden ze składników do placuszków, ale tym razem spróbowałam zrobić z niej bazę do zapiekanki i wyszło bardzo smacznie. Zapiekanka jest lekka, szybko się robi i jeszcze szybciej znika.

Zapiekanka ze szpinakiem i ricottą

Składniki

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 kulka mozarelli
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Zapiekanka ze szpinakiem i ricottą

Zapiekanka ze szpinakiem i ricottą

Zapiekanka ze szpinakiem i ricottą

Zapiekanka ze szpinakiem i ricottą

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę i czosnek (uważając, żeby się nie przypaliły). Dodajemy umyty szpinak i chwilę całość dusimy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i odstawiamy do lekkiego ostudzenia, po czym dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku. Całość łączymy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy plasterki mozarelli i zapiekamy w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem) przez ok. 25 minut.

Wydrukuj
Kategoria: Dla dzieci, Makarony, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , ,