- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Blok z ryżu preparowanego

Każdy z nas był dzieckiem… i każdy na pewno w swojej pamięci ma różne smakołyki z dzieciństwa ;-) Jednym z takich moich smakołyków są szyszki z preparowanego ryżu… pamiętam bardzo dobrze jak czekałam na odpust przy kościele, gdzie było można je kupić wraz z różnymi kolorowymi lizakami po których zawsze dostawałam zapalenia jamy ustnej ;-D Jeśli obudziłam w Was trochę wspomnień to super, możecie napisać w komentarzach jakie są Wasze smaczki z dzieciństwa ;-) a dziś pokażę Wam przepis na blok z ryżu preparowanego który będzie się trochę różnił od klasycznych szyszek… ponieważ jako „spoiwa” użyjemy czekolad białej i gorzkiej ;-)

Składniki

Biała warstwa

Ciemna warstwa

Wykonanie

Blok zaczynamy od przygotowania warstwy białej. Do metalowej miski wrzucamy masło, miód, białą czekoladę, następnie miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy wszystkie składniki w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuszczą, zdejmujemy miskę z garnuszka i wsypujemy ryż preparowany. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (użyłam dużej keksówki) wyłożonej folią aluminiową. Masę wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki aby stężała. Analogicznie przygotowujemy ciemną warstwę. Gotową wykładamy na białą warstwę. Wstawiamy ponownie do lodówki aby blok całkowicie stężał. Wyjmujemy z formy i kroimy na dowolne kawałki.

źródło: Kawa cynamonem pachnąca [1]