- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Paprykarz z tuńczyka

Nie wiem jak Wy, ale ja mam takie wrażenie, że kupno dobrego paprykarza, pasztetu, czy gulaszu angielskiego graniczy trochę z cudem ;-) i jest to zdecydowanie główny powód dlaczego coraz więcej rzeczy robię w kuchni sama. Zamiast kupić „gotowca” w sklepie, czasami warto poświęcić godzinę czasu i przygotować coś smacznego, co zjemy z apetytem. Dawno dawno temu (lub jak mówi moja córka: – temu, temu) ;-) umieściłam przepis na domowy paprykarz [1] z makreli który „podbił żołądki” całej mojej rodziny, a dziś pokażę Wam przepis na paprykarz z tuńczyka, który znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem [2], przy okazji dziękuję za bardzo dobry przepis ;-)

Składniki

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie marchewkę startą na dużych oczkach. Podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (wraz z olejem), ryż, koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie i chwilę całość dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku. Paprykarz najlepiej smakuje następnego dnia, mocno schłodzony.