poniedziałek, 29.09.2014 r.
Makaronowa zapiekanka z mielonym mięsem i cukinią

Już dawno na blogu nie było żadnej zapiekanki, a że sezon „cukiniowy” wziąć trwa, pomyślałam, że zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i cukinią może być ciekawą propozycją na kolejny przepis. Nie wiem dlaczego, ale zapiekanka swoim smakiem przypomina mi trochę lazanię, być może to zasługa sosu śmietanowego, który dodaje smaczku i powoduje, że po upieczeniu zapiekanka nie jest „sucha”. 

Makaronowa zapiekanka z mielonym mięsem i cukiniąUżyte do dekoracji kiełki brokuła są wyhodowane przeze mnie i muszę przyznać, że sklepowe nie dorastają im do pięt ;-)

Składniki

  • 200-300 g makaronu (u mnie kolanka)
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 400 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie

Makaronowa zapiekanka z mielonym mięsem i cukinią

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i dusimy ok. 10 minut. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cukinię, po czym wrzucamy warzywa na patelnię. Smażymy, aż cukinia stanie się szklista. Wlewamy przecier pomidorowy posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy przez chwilę po czym zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego odrobiną oleju).

Jeśli planujecie dać swoim maluchom zapiekankę do jedzenia i chcecie ją trochę odchudzić, to możecie ją już podać w tym momencie, bez zapiekania z sosem śmietanowo-serowym.

Śmietanę łączymy z serem starkowanych na dużych oczkach i ziołami. Zalewamy naszą zapiekankę i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 200 °C.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Dla dzieci, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,