Nigdy nie przepadałam specjalnie za marcepanem… gdyby ktoś rok temu mi powiedział, że będę jadła marcepan to bym w to nie uwierzyła ;-) więc co się zmieniło przez ten rok? Gdybym miała to streścić, to po prostu dowiedziałam się z czego jest robiony ;P~ no i miałam okazję zjeść kilka smacznych batoników marcepanowych które mnie całkowicie kupiły ;-) Jeśli tu trafiliście to prawdopodobnie nie macie tego problemu i lubicie marcepan, tak więc zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią :)
Składniki
- 125 g marcepanu
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 100 g miękkiego masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g mąki
Wykonanie
Do miski wrzucamy jajka, aromat, masło, cukier i starty na tarce (lub pokruszony) marcepan. Całość miksujemy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Masę przekładamy do formy (użyłam żaroodpornej formy do tarty o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 170 °C (do suchego patyczka). Pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
Opakowanie marcepanu które kupiłam miało 200 g, więc z pozostałej części zrobiłam marcepanowo-cynamonowe kartofelki. Wykonanie ich jest bardzo proste, bierzemy kawałek masy i w rękach formujemy kulkę która obtaczamy w cynamonie lub jeśli wolicie w naturalnym kakao. Chwila roboty a efekt przepyszny ;-)