środa, 26.11.2014 r.
Ciasto marcepanowe

Nigdy nie przepadałam specjalnie za marcepanem… gdyby ktoś rok temu mi powiedział, że będę jadła marcepan to bym w to nie uwierzyła ;-) więc co się zmieniło przez ten rok? Gdybym miała to streścić, to po prostu dowiedziałam się z czego jest robiony ;P~ no i miałam okazję zjeść kilka smacznych batoników marcepanowych które mnie całkowicie kupiły ;-) Jeśli tu trafiliście to prawdopodobnie nie macie tego problemu i lubicie marcepan, tak więc zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią :)

Ciasto marcepanowe

Składniki

  • 125 g marcepanu
  • 125 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki

Ciasto marcepanowe

Ciasto marcepanowe

Wykonanie

Do miski wrzucamy jajka, aromat, masło, cukier i starty na tarce (lub pokruszony) marcepan. Całość miksujemy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Masę przekładamy do formy (użyłam żaroodpornej formy do tarty o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 170 °C (do suchego patyczka). Pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

Opakowanie marcepanu które kupiłam miało 200 g, więc z pozostałej części zrobiłam marcepanowo-cynamonowe kartofelki. Wykonanie ich jest bardzo proste, bierzemy kawałek masy i w rękach formujemy kulkę która obtaczamy w cynamonie lub jeśli wolicie w naturalnym kakao. Chwila roboty a efekt przepyszny ;-)

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , ,