czwartek, 04.12.2014 r.
Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

Wiecie, że łazanki pojawiły się w Polsce już w połowie XVI wieku? Na pewno obecna ich forma znacznie się różni od tej sprzed 500 lat, ale sam fakt, że w naszej kulturze zachowały się tak stare i klasyczne dania jest bardzo ciekawy ;-) Myślę, że łazanek nie trzeba nikomu specjalnie reklamować… a na zachętę i złapanie smaku, popatrzcie na poniższe zdjęcia, nabierzcie trochę apetytu i do roboty ;-)

Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

Składniki

  • 200 g makaronu łazanki
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • liść laurowy, kminek, sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kapustę płuczemy, odciskamy, kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy. Kiełbasę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy posiekaną cebulę którą następnie przekładamy do kiełbasy. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Łączymy z kiełbasą i pieczarkami i ugotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.

źródło: łazanki z kapustą i pieczarkami

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Makarony, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , ,