Marchewka to warzywo które chyba nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. Najczęściej możemy ją spotkać jako dodatek obiadowy w formie surówki lub w sokach, ale bardzo często zapominamy o tym, że może być też głównym składnikiem ciasta ;-) Dawno dawno temu, kiedy po raz pierwszy usłyszałam o cieście marchewkowym, nie potrafiłam wyobrazić sobie tego smaku… i nie sądziłam, że może mi smakować… Nawet nie wiedziałam jak bardzo się myliłam ;-) Jeśli macie jakieś opory, żeby wypróbować ciasto marchewkowe, to powinniście jak najszybciej rozwiać wszelkie wątpliwości i je po prostu zrobić ;-)
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru (można użyć białego)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
Krem śmietanowy
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 1 śmietanfix
- opcjonalnie kilka kropel aromatu cytrynowego
Polewa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml soku marchewkowego (przecierowego)
Wykonanie
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 °C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrajamy ciasto w poziomie na dwie części i przygotowujemy krem śmietanowy. W misce ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywną pianę, dodajemy mascarpone, śmietanfix, cukier puder i ew. kilka kropel aromatu cytrynowego. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotowym kremem przekładamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Pozostała nam do zrobienia polewa. Do garnuszka wlewamy ok. 1,5 szklanki soku marchewkowego i zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
inspiracja: ciasto marchewkowe z dwoma kremami