- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Ciasto marchewkowe z kremem

Marchewka to warzywo które chyba nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. Najczęściej możemy ją spotkać jako dodatek obiadowy w formie surówki [1] lub w sokach, ale bardzo często zapominamy o tym, że może być też głównym składnikiem ciasta ;-) Dawno dawno temu, kiedy po raz pierwszy usłyszałam o cieście marchewkowym, nie potrafiłam wyobrazić sobie tego smaku… i nie sądziłam, że może mi smakować… Nawet nie wiedziałam jak bardzo się myliłam ;-) Jeśli macie jakieś opory, żeby wypróbować ciasto marchewkowe, to powinniście jak najszybciej rozwiać wszelkie wątpliwości i je po prostu zrobić ;-) 

 

 

Składniki

Ciasto

Krem śmietanowy

Polewa

Wykonanie

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 °C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrajamy ciasto w poziomie na dwie części i przygotowujemy krem śmietanowy. W misce ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywną pianę, dodajemy mascarpone, śmietanfix, cukier puder i ew. kilka kropel aromatu cytrynowego. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotowym kremem przekładamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Pozostała nam do zrobienia polewa. Do garnuszka wlewamy ok. 1,5 szklanki soku marchewkowego i zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce.

inspiracja: ciasto marchewkowe z dwoma kremami [2]