Wszystkiego dobrego w nowym roku!!! który zaczniemy lekko i zdrowo, sałatką z rukoli, mozzarelli i szynki szwarcwaldzkiej. Ostatnio mało pisałam, przede wszystkim ze względu na okres świąteczny a przy okazji łapałam każdą chwilę z ostatnich dni „moich wakacji” ;-) bo już za kilka dni wracam do pracy po dłuższej przerwie gdzie czekają mnie nowe wyzwania, więc chciałam naładować swoje baterie na 100% ;-) Mam nadzieję, że uda mi się utrzymać obecne tempo rozwoju bloga pomimo nowych obowiązków, ale dla większej motywacji możecie częściej mnie zaczepiać w komentarzach lub fb ;-)
Sałatka jest lekka i delikatna, najlepiej smakuje z gorącą bagietką czosnkową i lampką wina. Jeśli potrzebujecie „trochę odpoczynku” od ciężkich potraw to jest to właśnie propozycja dla Was ;-)
Składniki (2 porcje)
- 2 garście rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 8 mini kulek mozzarelli
- 8 oliwek (użyłam zielonych z nadzieniem migdałowym)
Dressing
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- pieprz czarny, zioła prowansalskie
Wykonanie
Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzach. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone na pół pomidorki i mozzarellę. Dorzucamy oliwki i pokrojoną w paseczki, zrolowaną szynkę. Składniki dressingu umieszczamy w kubku i mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.