piątek, 09.01.2015 r.
Sałatka z rukoli, mozzarelli i szynki szwarcwaldzkiej

Wszystkiego dobrego w nowym roku!!! który zaczniemy lekko i zdrowo, sałatką z rukoli, mozzarelli i szynki szwarcwaldzkiej. Ostatnio mało pisałam, przede wszystkim ze względu na okres świąteczny a przy okazji łapałam każdą chwilę z ostatnich dni „moich wakacji” ;-) bo już za kilka dni wracam do pracy po dłuższej przerwie gdzie czekają mnie nowe wyzwania, więc chciałam naładować swoje baterie na 100% ;-) Mam nadzieję, że uda mi się utrzymać obecne tempo rozwoju bloga pomimo nowych obowiązków, ale dla większej motywacji możecie częściej mnie zaczepiać w komentarzach lub fb ;-)

Sałatka jest lekka i delikatna, najlepiej smakuje z gorącą bagietką czosnkową i lampką wina. Jeśli potrzebujecie „trochę odpoczynku” od ciężkich potraw to jest to właśnie propozycja dla Was ;-)

Sałatka z rukoli, mozzarelli i szynki szwarcwaldzkiej

Składniki (2 porcje)

  • 2 garście rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 8 mini kulek mozzarelli
  • 8 oliwek (użyłam zielonych z nadzieniem migdałowym)

Dressing

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • pieprz czarny, zioła prowansalskie

Sałatka z rukoli, mozzarelli i szynki szwarcwaldzkiej

Wykonanie

Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzach. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone na pół pomidorki i mozzarellę. Dorzucamy oliwki i pokrojoną w paseczki, zrolowaną szynkę. Składniki dressingu umieszczamy w kubku i mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Sałatki, Witaminki
Tagi: , , , , , , , , , , , ,