wtorek, 17.03.2015 r.
Ciasto Maxi King White

Słodkości, słodkości i jeszcze raz słodkości czyli ciasto „maxi king white”, choć tak naprawdę, to nie wiem co te ciasto ma wspólnego z batonikami, ale to nie nazwa jest najważniejsza tylko smak i tutaj nie mogę mu nic zarzucić (no chyba, że ilość kalorii ;P). Jest to ciasto w tym samym stylu co 3 bit, czy lion, więc jeśli lubisz takie smaki to powinieneś je również spróbować. Bardzo fajne również jest to, że im dłużej stoi tym lepiej smakuje ;-) choć w przypadku tego ciasta, bardzo trudno o to… ;-)

Ciasto Maxi King White

Składniki

  • ok. 300 g herbatników (na 4 warstwy)
  • 400 g mleka w proszku
  • puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
  • 200 g białej czekolady

Ciasto Maxi King White

Wykonanie

Do garnuszka wlewamy szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego mleka dodajemy na przemian mleko w proszku i masło. Całość dokładnie miksujemy. Blachę (25×35 cm, może też być większa, wtedy ciasto będzie niższe) wykładamy folią aluminiową i zaczynamy składać ciasto:

  • herbatniki
  • połowa masy mlecznej
  • herbatniki
  • masa kajmakowa
  • herbatniki
  • pozostała masa mleczna
  • herbatniki
  • masa z białej czekolady

Przygotowujemy masę z białej czekolady. Do garnuszka wlewamy 1/4 szklanki mleka i wrzucamy połamaną białą czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Do przestudzonej polewy dodajemy połowę orzechów i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy pozostałymi orzechami.

źródło: Poezja Smaków

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , ,