wtorek, 31.03.2015 r.
Babka piaskowa

Chyba nie ma takiego drugiego ciasta jak babka piaskowa które tak bardzo kojarzy się ze Świętami Wielkiej Nocy. Za niecały tydzień mamy Wielkanoc więc w tym tygodniu możecie spodziewać się przepisów które będą nawiązywać do tego święta ;-) Babka piaskowa wyszła idealnie, nie była ani za sucha ani za mokra. Przepis jest bardzo prosty i nieprzekombinowany, a sama babka smakuje nieziemsko. Gorąco polecam!

Babka piaskowa

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g roztopionej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Wykonanie

W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Wlewamy przestudzoną margarynę, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Pieczemy ok. godziny w temperaturze 170 °C.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , ,