Chyba nie ma takiego drugiego ciasta jak babka piaskowa które tak bardzo kojarzy się ze Świętami Wielkiej Nocy. Za niecały tydzień mamy Wielkanoc więc w tym tygodniu możecie spodziewać się przepisów które będą nawiązywać do tego święta ;-) Babka piaskowa wyszła idealnie, nie była ani za sucha ani za mokra. Przepis jest bardzo prosty i nieprzekombinowany, a sama babka smakuje nieziemsko. Gorąco polecam!
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 250 g roztopionej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Wykonanie
W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Wlewamy przestudzoną margarynę, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Pieczemy ok. godziny w temperaturze 170 °C.