- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Babka kajmakowa z prażonymi migdałami

Święta coraz bliżej, więc lepszej okazji do pochwalenia się kolejnym przepisem na babkę piaskową szybko nie będzie, ale tym razem będzie to przepis na babkę w zupełnie innej odsłonie niż poprzedni [1], można powiedzieć, że w bardziej „nowoczesnej”, co mam nadzieję, przekona niektórych do jej zrobienia i spróbowania. Zresztą… zobaczcie zdjęcia ;-)

Składniki

Babka

Polewa

Wykonanie

W garnuszku podgrzewamy masę krówkową z masłem, do połączenia składników. Po czym odstawiamy do przestygnięcia. W wysokiej misce ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy sok z cytryny i masę krówkową. Mieszamy do połączenia składników, po czym dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze chwilę. Masę przelewamy do formy na babkę (wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną). Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy z formy. Z pozostałej masy krówkowej i śmietanki robimy polewę. Podgrzewamy w garnuszku energicznie mieszając i gorącą polewą dekorujemy ciasto. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.