Tyle pyszności i słodkości musiałam odpowiednio nazwać… i wydaje mi się, że „czekoladowo-karmelowe marzenie”, całkowicie odzwierciedla to czego możecie się spodziewać ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na święto Bożego Narodzenia i ciasto od razu „się sprzedało”, po czym zniknęło bardzo szybko ze świątecznego stołu, ale po kilku dniach miałam okazję przygotować je jeszcze raz na chrzciny u naszych znajomych i tym razem smakowało równie znakomicie ;-) Myślę, że nie zawiedziecie się ;-)
Składniki
Ciasto
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
Masa kakaowa
- 300 g schłodzonej śmietanki 30%
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy
- 1 mały słoik nutelli w temperaturze pokojowej
- 200 g serka waniliowego w temperaturze pokojowej
- 80 g miękkiego masła
- 400 g herbatników
Wykonanie
Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle miksując dodajemy pół szklanki cukru. Miksujemy, aż masa się stanie gęsta i lśniąca. W drugiej misce żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, a następnie dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 40 minut. Po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa karmelowa
Masło umieszczamy w misce i miksujemy ok. 3 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy masę krówkową i ucieramy kolejne 3 minuty.
Krem czekoladowy
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników.
Masa kakaowa
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Biszkopt kakaowy przekrajamy w poziomie na pół. Jedną część ciasta wkładamy z powrotem do blachy i zaczynamy „składać” ciasto:
- 1 część ciasta (ta już w blasze)
- połowa masy karmelowej
- warstwa herbatników
- cały krem czekoladowy
- warstwa herbatników
- pozostała masa karmelowa
- 2 część ciasta
- masa kakaowa
Gotowe ciasto przykrywamy (najlepiej drugą blach, bo jest wysokie) i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.