piątek, 24.04.2015 r.
Czekoladowo-karmelowe marzenie

Tyle pyszności i słodkości musiałam odpowiednio nazwać… i wydaje mi się, że „czekoladowo-karmelowe marzenie”, całkowicie odzwierciedla to czego możecie się spodziewać ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na święto Bożego Narodzenia i ciasto od razu „się sprzedało”, po czym zniknęło bardzo szybko ze świątecznego stołu, ale po kilku dniach miałam okazję przygotować je jeszcze raz na chrzciny u naszych znajomych i tym razem smakowało równie znakomicie ;-) Myślę, że nie zawiedziecie się ;-)

Czekoladowo-karmelowe marzenie

Składniki

Ciasto

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa karmelowa

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej

Masa kakaowa

  • 300 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem czekoladowy

  • 1 mały słoik nutelli w temperaturze pokojowej
  • 200 g serka waniliowego w temperaturze pokojowej
  • 80 g miękkiego masła
  • 400 g herbatników

Czekoladowo-karmelowe marzenie

Wykonanie

Ciasto

Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle miksując dodajemy pół szklanki cukru. Miksujemy, aż masa się stanie gęsta i lśniąca. W drugiej misce żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, a następnie dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 40 minut. Po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa karmelowa

Masło umieszczamy w misce i miksujemy ok. 3 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy masę krówkową i ucieramy kolejne 3 minuty.

Krem czekoladowy

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników.

Masa kakaowa

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Biszkopt kakaowy przekrajamy w poziomie na pół. Jedną część ciasta wkładamy z powrotem do blachy i zaczynamy „składać” ciasto:

  • 1 część ciasta (ta już w blasze)
  • połowa masy karmelowej
  • warstwa herbatników
  • cały krem czekoladowy
  • warstwa herbatników
  • pozostała masa karmelowa
  • 2 część ciasta
  • masa kakaowa

Gotowe ciasto przykrywamy (najlepiej drugą blach, bo jest wysokie) i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , , , ,