- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Czekoladowo-karmelowe marzenie

Tyle pyszności i słodkości musiałam odpowiednio nazwać… i wydaje mi się, że „czekoladowo-karmelowe marzenie”, całkowicie odzwierciedla to czego możecie się spodziewać ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na święto Bożego Narodzenia i ciasto od razu „się sprzedało”, po czym zniknęło bardzo szybko ze świątecznego stołu, ale po kilku dniach miałam okazję przygotować je jeszcze raz na chrzciny u naszych znajomych i tym razem smakowało równie znakomicie ;-) Myślę, że nie zawiedziecie się ;-)

Składniki

Ciasto

Masa karmelowa

Masa kakaowa

Krem czekoladowy

Wykonanie

Ciasto

Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle miksując dodajemy pół szklanki cukru. Miksujemy, aż masa się stanie gęsta i lśniąca. W drugiej misce żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, a następnie dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 40 minut. Po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa karmelowa

Masło umieszczamy w misce i miksujemy ok. 3 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy masę krówkową i ucieramy kolejne 3 minuty.

Krem czekoladowy

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników.

Masa kakaowa

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Biszkopt kakaowy przekrajamy w poziomie na pół. Jedną część ciasta wkładamy z powrotem do blachy i zaczynamy „składać” ciasto:

Gotowe ciasto przykrywamy (najlepiej drugą blach, bo jest wysokie) i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.