Tym razem przepis na cytrynowe placuszki z serkiem mascarpone, które powiększają mój „plackowy dobytek” i nie będę ukrywać, że powstał on głównie z powodu mojej córeczki ;-) Placki to jej jedne z bardziej ulubionych dań na śniadanie, są bardzo proste w przygotowaniu i przy okazji można trochę „pocudować” z różnymi serkami oraz smakami, więc udaje mi się połączyć przyjemne z pożytecznym ;-) Jednak niezastąpiony nr 1 wśród wszystkich placków to Placki z serkiem ricotta, jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to zapraszam do przeczytania przepisu ;-)
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Wykonanie
W misce miksujemy mascarpone, mleko, cukier, jajka, ekstrakt i skórkę cytryny. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
źródło: Moje wypieki