poniedziałek, 15.06.2015 r.
Ciasto Rafaello na krakersach

Przyszło lato… a włączanie piekarnika w taką pogodę wcale nie pomaga ;-) tylko co tu zrobić jeśli ktoś ma ochotę akurat na ciasto? W takim razie może mały kompromis? Ciasto Rafaello na krakersach, czyli ciasto bez pieczenia, robi się je bardzo szybko, podaje schłodzone i do tego smakuje przepysznie.

Ciasto Rafaello na krakersach

Składniki

  • 250 g słonych krakersów
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g wiórków kokosowych

Ciasto Rafaello na krakersach

Wykonanie

Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko łączymy z żółtkami, cukrem waniliowych oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i gotujemy aż do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy miękkie masło, miksujemy aż się rozpuści. Wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Na blachę 20×25 cm (ja użyłam małej keksówki i 3 miniaturowych foremek) wykładamy krakersy i przykrywamy 1/3 ciepłego kremu. Przykrywamy druga warstwą krakersów. Kolejna warstwa kremu i krakersów. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , ,