- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Ciasto Rafaello na krakersach

Przyszło lato… a włączanie piekarnika w taką pogodę wcale nie pomaga ;-) tylko co tu zrobić jeśli ktoś ma ochotę akurat na ciasto? W takim razie może mały kompromis? Ciasto Rafaello na krakersach, czyli ciasto bez pieczenia, robi się je bardzo szybko, podaje schłodzone i do tego smakuje przepysznie.

Składniki

Wykonanie

Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko łączymy z żółtkami, cukrem waniliowych oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i gotujemy aż do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy miękkie masło, miksujemy aż się rozpuści. Wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Na blachę 20×25 cm (ja użyłam małej keksówki i 3 miniaturowych foremek) wykładamy krakersy i przykrywamy 1/3 ciepłego kremu. Przykrywamy druga warstwą krakersów. Kolejna warstwa kremu i krakersów. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.