Przepis na zapiekane figi z serem camembert „odziane” w szynkę szwarcwaldzką dostałam od koleżanki, ale nie potrafiłam sobie wyobrazić tego smaku, o ile połączenie szynki z serem jest mi dobrze znane to dodatek w postaci świeżej figi wprowadzał dużą niewiadomą ;-) Kupiłam wszystkie składniki i odłożyłam do lodówki, by w niedzielę wskoczyć do kuchni i przygotować przystawkę. Czas poświęcony na przygotowanie to zaledwie 30 minut, a efekt bardzo miło mnie zaskoczył ;-)
Składniki
- 4 świeże figi
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 60 g sera camembert (pół opakowania)
- 2 łyżeczki miodu
- ulubione zioła (u mnie dalmatyńskie)
- odrobina oliwy do formy
Wykonanie
Figi myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Do środka wkładamy pokrojony ser i każdą figę owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Posypujemy ziołami i układamy w naczyniu posmarowanym odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy do momentu aż ser się rozpuści (ok. 15-20 minut). Przed podaniem każdą figę polewamy połową łyżeczki miodu.