poniedziałek, 12.10.2015 r.
Pączki twarogowe

Lubicie pączki? Takie świeżutkie, mięciutkie i pachnące… do tego posypane delikatnym puszystym cukrem pudrem… ;-) Ja uwielbiam i jeśli macie tak samo, to bardzo Was zachęcam do zrobienia własnych mini pączków twarogowych, które właśnie dzięki serowi są bardzo delikatne i same rozpływają się w ustach. Smacznego ;-) 
Serowe mini pączki

Składniki

  • 200 g białego sera (użyłam tłustego)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • cukier puder do posypania
  • olej do głębokiego smażenia

Pączki twarogowe

Wykonanie

Do miski wrzucamy twaróg i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz jajka i całość dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników (ciasto będzie gęste). W rondelku rozgrzewamy olej, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej (pamiętając, że olej nie może być za gorący bo pączki nie usmażą się w środku). Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu pączki obtaczamy w cukrze pudrze i patrzymy jak znikają ;-)

Wydrukuj
Kategoria: Inne, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , ,