Lubicie pączki? Takie świeżutkie, mięciutkie i pachnące… do tego posypane delikatnym puszystym cukrem pudrem… ;-) Ja uwielbiam i jeśli macie tak samo, to bardzo Was zachęcam do zrobienia własnych mini pączków twarogowych, które właśnie dzięki serowi są bardzo delikatne i same rozpływają się w ustach. Smacznego ;-)
Składniki
- 200 g białego sera (użyłam tłustego)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia
Wykonanie
Do miski wrzucamy twaróg i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz jajka i całość dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników (ciasto będzie gęste). W rondelku rozgrzewamy olej, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej (pamiętając, że olej nie może być za gorący bo pączki nie usmażą się w środku). Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu pączki obtaczamy w cukrze pudrze i patrzymy jak znikają ;-)