- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Pączki twarogowe

Lubicie pączki? Takie świeżutkie, mięciutkie i pachnące… do tego posypane delikatnym puszystym cukrem pudrem… ;-) Ja uwielbiam i jeśli macie tak samo, to bardzo Was zachęcam do zrobienia własnych mini pączków twarogowych, które właśnie dzięki serowi są bardzo delikatne i same rozpływają się w ustach. Smacznego ;-) 

Składniki

Wykonanie

Do miski wrzucamy twaróg i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz jajka i całość dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników (ciasto będzie gęste). W rondelku rozgrzewamy olej, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej (pamiętając, że olej nie może być za gorący bo pączki nie usmażą się w środku). Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu pączki obtaczamy w cukrze pudrze i patrzymy jak znikają ;-)