Kiełbaski w sosie cygańskim to bardzo szybkie danie które na pewno równie szybko zniknie z Twojego stołu ;-) Jeśli lubicie smaki pieczonej kiełbasy w połączeniu z sosem robionym na bazie podsmażonych warzyw oraz keczupu to te danie zdecydowanie trafi w Wasze gusta. Podstawą do powstania tego przepisu było danie które jadłam jakiś czas temu u znajomych, były to smażone kiełbaski z pieczarkami w sosie na bazie keczupu, postanowiłam je jednak zmodyfikować i dodałam kolorową paprykę i kiszone ogórki a kiełbaski upiekłam w piekarniku, dzięki czemu są bardzo aromatyczne i w smaku bardziej przypominają te upieczone na ognisku.
Składniki
- opakowanie kiełbasek śląskich firmy Konspol
- 3 różnokolorowe papryki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 kiszone ogórki
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 200-300 g keczupu pikantnego
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w paseczki czyli paprykę i kiszone ogórki. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą i całość dusimy aż sos stanie się gęsty i aromatyczny, w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiełbaski śląskie nacinamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zgodnie z opisem na opakowaniu pieczemy ok. 5 minut. Po upieczeniu kiełbaski układamy na warzywnym sosie i podajemy na gorąco z pieczywem. Bon appetit!
Wpis zawiera lokowanie produktu.