środa, 02.12.2015 r.
Śledzie korzenne z cynamonem

Korzenne śledzie to potrawa która na pewno trafi na mój wigilijny stół, nie dość, że wyglądają bosko z tymi anyżowymi gwiazdkami, to smakują jeszcze lepiej :). Pisałam już kiedyś, że śledź jest rybą którą można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów, na słodko, kwaśno, wytrawnie, można także podawać go na surowo, zimno lub ciepło, kto co lubi ;-) wachlarz możliwość jest naprawdę ogromny. Ja bardzo lubię wszystkie potrawy w których śledź występuje na słodko, no i mam nadzieję, że nie jestem w tym sama. Dajcie znać w komentarzach jakie są Wasze ulubione przepisy na śledzia ;-)

Śledzie korzenne z cynamonem

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych w zalewie typu matias
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 80 g rodzynek
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 cebule
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu

Śledzie korzenne z cynamonem

Wykonanie

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, układamy w misce i zalewamy zimną wodą tak by przykrywała śledzie. Odstawiamy na ok. 2 godziny. Następnie płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki. W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: olej, rodzynki, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, imbir, mielony cynamon, gorczycę, pieprz, sos sojowy i miód. Całość dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do marynaty, w której umieszczamy jeszcze gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Pokrojone śledzie wkładamy do miski z marynatą i całość starannie mieszamy aby śledzie pokryły się przyprawami. Przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Ryby
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,