niedziela, 20.12.2015 r.
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku to moja kolejna propozycja na wigilijne danie, chociaż robię ją zdecydowanie częściej ponieważ jest bardzo pyszna i znika w oczach ;-) Przepis otrzymałam kilka lat temu od koleżanki i bardzo byłam ciekawa tego dania, bo nie miałam okazji jeść jej nigdy wcześniej. Po zrobieniu i spróbowaniu okazało się, że nikt już w domu nie chce więcej ryby po grecku ;-) W między czasie widziałam też kilka innych podobnych przepisów, ale ja pokażę Wam moją odsłonę ryby po japońsku, zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto! ;-)

Ryba po japońsku

Składniki:

  • 1 kg ryby (ja użyłam mrożonej tilapii)
  • duży słoik ogórków konserwowych
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • vegeta
  • olej do smażenia

Ciasto naleśnikowe

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka
  • sól
  • łyżka oleju

Zalewa

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu
  • 3 łyżki cukru
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 -5 łyżek keczupu
  • sól

Ryba po japońsku

Wykonanie

Rybę odmrażamy i osuszamy na ręcznikach papierowych, oprószamy z obu stron vegetą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe, łączymy ze sobą wszystkie składniki i dosypujemy tyle mąki, żeby nasze ciasto było gęste i „nie uciekało” nam z ryby. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę uprzednio zanurzając ją w cieście naleśnikowym. Odkładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Paprykę, cebulę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę i całość mieszamy. Przygotowujemy dużą przezroczystą salaterkę w której na przemian układamy usmażoną w cieście rybę i przygotowane wcześniej warzywa (powinno wyjść kilka warstw). Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gorącą zalewę przelewamy do salaterki z rybą i warzywami. Gdy zalewa ostygnie, salaterkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków (najlepiej na całą noc).

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Ryby
Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,