Ciasto mleczna kanapka to połączenie delikatnego biszkoptu i mlecznej masy które razem tworzą ciasto przypominające w smaku tort ;-) Jest bardzo puszyste i miękkie, masa nie jest za ciężka a w smaku delikatnie wyczuwa się mleko w proszku które przypomina mi moje smaki z dzieciństwa. Ostatnio robiłam je koleżance z okazji jej imienin i rozeszło się w mgnieniu oka, prawda Kasiu? ;-)
Składniki
Ciasto
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 16 g cukru waniliowego
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g masła
Wykonanie
Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle miksując dodajemy pół szklanki cukru. Miksujemy, aż masa się stanie gęsta i lśniąca. W drugiej misce żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, a następnie dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 40 minut. Po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cukier waniliowy po czym zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Na koniec wsypujemy przesiane mleko w proszku i miksujemy aż masa stanie się gładka. Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż i przekładamy mleczną masą.
Polewa czekoladowa
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym polewamy ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce. Po kilku godzinach w chłodzie masa na pewno stwardnieje ze względu na dużą ilość masła, więc dobrze jest wyjąć je z lodówki na ok. 2 godziny przed podaniem.