Ciasto kokosowe będzie kojarzyć się Wam z pewnym batonikiem którego smak na pewno wszyscy znacie ;-). Jeśli zastanawiacie się jak smakuje połączenie kaszy manny z wiórkami kokosowymi to muszę się przyznać, że sama miałam ten dylemat ;-) po zrobieniu okazało się, że kasza jest totalnie niewyczuwalna, zarówno w smaku jak i konsystencji, no i co najważniejsze, masa smakuje wyśmienicie ;-) Jeśli nadal szukacie świątecznych inspiracji to bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Masa
- 500 ml mleka
- 200 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- 6 łyżek kaszy manny
Polewa
- 200 g czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
Wykonanie
Miękkie masło miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy (38×25 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko (tak jak gotujemy budyń). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i wiórki kokosowe, całość dokładnie miksujemy.
Z upieczonego ciasta zdejmujemy papier do pieczenia i ponownie wkładamy je do blaszki w której było pieczone. Na ciasto wylewamy gorącą masę i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostatni etap to przygotowanie polewy. Do rondelka wlewamy śmietankę, podgrzewamy i dodajemy do niej kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce. Polewa do ciasta nie zastyga całkowicie, powinna być delikatnie plastyczna.